Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Artık Alo Kaza ile değer kaybınızı almanız çok kolay! Sizin için gerekli mercilere başvuru yapıyor ve dosyanız sonuçlanana kadar dosya takibinizi yapıyoruz.

Değer kaybınızı nakit olarak ödüyoruz.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Araçta Oluşan Değer Kaybı Talebi

arac deger-kaybi-nasil-alinir

Yargıtay 17'nci Hukuk Dairesinin trafik kazası nedeniyle araçta ortaya çıkan değer kaybı ve kazanç kaybı istenmesiyle ilgili davasındaki karara göre:

“Trafik sigortacısı, karşı araçta meydana gelen gerçek zararı limit dahilinde teminat altına almıştır. Dava konusu trafik kazası sonucunda, davacıya ait aracın tamir süresince çalışamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı trafik sigortası teminatı dışında ise de araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır.”

Araç Değer Kaybı Talep Şartları

Araç değer kaybı tazminatı hakkınızın tahsil edebilmeniz için aracınızda herhangi bir yaş sınırı yoktur. Aynı zamanda 2 sene içerisinde başvuru yapmayanlar değer kaybı hakkını kaybediyor.

Araç değer kaybı talep şartları aşağıdaki gibidir.

  • Kazanın son 2 yıl içerisinde gerçekleşmiş olması,
  • Araç sürücüsünün kazada kusursuz ya da az kusurlu olması,
  • Kazanın tek taraflı gerçekleşmemiş olması,
  • Anlaşmalı tutanak tutulmuş olması gerekir.

Değer Kaybı Araç Bedeli

Kazasız bir araç ile kaza sonrasında onarılmış bir aracın piyasa değeri kesinlikle aynı olmaz. Bu sebeple piyasa veyahut davacı olan kişi, onarılan araca çarpılmadan önceki değerini veremez. Araç ne kadar kaliteli onarılmış olursa olsun orjinal haline döndürülemez. Bu sebeple ikinci el satış piyasasında aracın satış bedelinden düşülür.

Zaman Aşımı Sınırında Hukuki Karar

Araç değer kaybı zaman aşımı sınırında hukuksal olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 72. maddesinde, ”Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zaman aşımına uğrar” kararını içeriyor.

Araç Değer Kaybı Davası

Borçlar Kanunu 122'nci Maddesince belirtilen esaslar doğrultusunda kaza anında araca zarar vermiş olan kişinin, kendisinin kusurlu olmadığını kanıtlaması gerekir. Eğer bu durum ispatlanmaz ise araç değer kayıplarını ödemeleri gerekir.

Borçlar Kanunu 72. Maddesince, araç değer kaybı davası kaza oluşumundan itibaren ya da kazaya sebep olan kişinin tespitinden sonraki iki yıllık süreci kapsar. Bununla birlikte zaman aşımı sürelerinde kaza tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde dava açılmaması durumunda bu hakları zaman aşımına uğrar.

Araç değer kaybı hakkında daha fazla bilgi için araçlarda değer kaybı nasıl nedir? ve değer kaybı nereden alınır? makalelerini mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Araç Değer Kaybı Talebi

Oluşan trafik kazalarında kusuru olmayan araç sahibi, meydana gelen değer kaybı ve hasar tespitinin karşılanması için talep açma hakkına sahiptir.

Hasar Ödemesi İçin Gerekli Bilgiler

  • Sigortalı aracın ruhsat fotokopisi
  • Anlaşmalı olarak doldurulan kaza tespit tutanağı
  • Hasar gören araç sahibinin banka hesap bilgileri
  • Hasar gören araç sahibinin T.C kimlik ve vergi numarası
  • Hasar gören aracın ruhsat fotokopisi
  • Hasar ödemesi istenen aracın ekspertiz raporu
  • Hasar fotoğrafları