Kasko Sigortası Nedir?

Kasko sigortasi nedir?

Kasko sigortası, sigortalı olan kişinin karşılaşabileceği çeşitli tüm risklere karşı güvence sağlayan bir sigorta türüdür. Bahsedilen bu riskler; trafik kazaları, çalınma- çalınmaya teşebbüs ve yanma gibidir.

Kasko sigortası, bu tür riskli durumlara karşı sigortalı olanı kişiye bir sene süresince finansal olarak güvence sağlar.

Kasko sigortası isteğe göre yapılan bir sigorta türüdür ve sigortalının aracında oluşan hasar ile ilgilenir. Hasar, poliçede yer alan maddeler baz alınarak karşılanır.

Kasko Sigortası Çeşitleri

Kasko sigortası 4 çeşidi bulunur.

  • Dar Kasko: Kasko sigortası genel şartlarında bulunan ana teminat grubunun yalnızca bir bölümü için teminat verildiği bir türdür.
  • Kasko: Kasko sigortası genel şartlarında bulunan ana teminat grubunun tümü için teminat verildiği bir türdür. Genellikle bu kasko türü tercih edilir.
  • Genişletilmiş Kasko: Kasko sigortası genel şartlarında bulunan ana teminat grubunun tümü, ayrıca bir takım ek riskler göz önünde bulundurularak teminat verilen kasko türüdür.
  • Tam Kasko: Kasko sigortası genel şartlarında bulunan ana teminat grubunun tümü, ayrıca bütün ek riskler göz önünde bulundurularak teminat verilen kasko türüdür.

Kasko Sigortası Hesaplama

Kasko sigortası hesaplaması ile ilgili dikkat edilmesi gereken durumlar ikiye ayrılır: Araç sahibi ile ilgili olanlar ve ruhsat sahibi ile ilgili olanlar.

Bu durumun haricinde prim fiyatı hesaplanırken önemli etkenler şunlardır:

  • Araç kasko değeri,
  • Aracın bulunduğu şehir,
  • Araç sahibinin kaza geçmişi.

Bu etkenler dışında tüm sigorta şirketlerinde değişkenlik gösteren faktörler vardır.

Kasko Sigortasında Başlangıç ve Bildirimi

Kasko sigortası ödemenin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Poliçe tutarı taksitle ödenecek ise peşinat ödendiği günden itibaren başlar. Kasko sigorta başlangıç ve bitişi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde saat 12:00 başlar ve bitiş günü aynı saatte sona erer.

Kasko sigortasında, sigortası olan araca zarar veren olayın meydana geldiği gün itibariyle 5 iş günü içinde rizikonun gerçekleştiğini sigortacıya bildirmek durumundadır. Riziko gerçekleşmesi durumunda, sigortacı hasar ile ilgili dosyaların kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içinde hasar ve tazminat tutarını sigortalıya bildirmesi gerekir.

Farklı ve alternatif bilgiler için konut sigortası ve kaza tespit tutanağı makalelerini mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.