Araçlarda Değer Kaybı Nedir?

Araç Değer Kaybı, kaza nedeniyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade etmektedir.

Araç değer kaybı hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda, detaylı olarak izah etmeye çalıştık.

Trafik kazaları sonucunda insanların sahip olduğu hakları pek bilmemeleri ciddi maddi kayıplara neden olmaktadır. Ülkemizde günde binlerce hasarlı trafik kazası olmaktadır. Trafik kazaları maddi manevi zararlarının yanı sıra, motorlu araçların ikinci el piyasa değerlerinde de düşüşe neden olmaktadır.

Trafik kazası sonrasında hasar görmüş aracın istenilen şekilde onarılmış olması, değer kaybını engellemez.

Trafik kaza sonrası, hasar gören araçların değerleri ister istemez düşmektedir. Araç sahibi aracını satmaya kalktığında, onarım görmemiş araç ile hasar görmüş aracının aynı bedelde olmadığını görüp daha düşük fiyata satmak zorunda kalmaktadır.

Araç değer kaybında zaman aşımı kaza tarihinden itibaren 2 yıl olup bu süreç içerisinde uğranılan trafik kazası sonucunda araç değer kaybı alınabilmektedir.

Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Olur?

Araç kazalarından sonra sürücüler arabasını tamir ettirir ve tamir ettirdikten sonra araçlarını satmayı düşünürler. Bu gibi durumlarda araçların ikinci el satış fiyatlarında bir düşüş meydana gelmektedir.

Kaza sonrası onarım gören araçlar, hasar derecesine göre değer kaybı yaşarlar. Bu değer kaybını kazada tamamen kusurlu olan ya da kusur oranı yüksek olan taraf öder.

Değer Kaybı Nerden Alınır?

Trafik kaza sonrasında onarım gören araçlar kayıtlara hasarlı araç olarak geçer ve ikinci el piyasasında değer kaybı oluşur. Trafik sigortası bu aşamada hasarı karşılarken, değer kaybını da karşılar. Bundan birkaç sene öncesinde değer kaybı tazminatından genellikle filo kiralama şirketleri yararlanıyordu. Fakat artık tüm araç sahipleri değer kaybı için sigorta şirketlerine başvuruda bulunabiliyor.

Ticari ya da özel farketmeksizin tüm araçlar değer kaybı tazminatı alabimektedir. Araç sahipleri kaç kazaya karışmış olursa olsun, eğer kusur oranları hiç yoksa ya da diğer kazaya karışan araçlara oranla daha az ise değer kaybı tazminatı alabiliyor.

Araç değer kaybında zaman aşımı kaza tarihinden itibaren 2 yıl olup bu süreç içerisinde uğranılan trafik kazası sonucunda araç değer kaybı alınabilmektedir.

Araç Değer Kaybı Talebi

Oluşan trafik kazalarında kusuru olmayan araç sahibi, meydana gelen değer kaybı ve hasar tespitinin karşılanması için talep açma hakkına sahiptir.